Reverse Shampooing

Reverse shampooing is a trend which has appeared in articles on many blogs, social media outlets, and main stream journals. It essentially flips the order in which you take care of your hair: start by popping in the conditioner and leaving it for about 5 minutes, rinse, and then use shampoo to wash your hair. The idea behind it is that conditioner will not wash out completely using just water and the residue it leaves weighs down your hair. Reversing the process should give you the benefits of the conditioner without leaving your hair limp and lackluster. I know it sounds totally crazy and I was very skeptical this would work, but I have been doing this for the last couple of months and it has really made all the difference for my hair!

My current hair care products: Yes to Carrots Shampoo and Sukin Nourishing Conditioner.
My current hair care products: Yes to Carrots Shampoo and Sukin Nourishing Conditioner.

Let me just explain a little about my hair. I have really fine and porous hair, with dry roots but an oily scalp. When I started this experiment with reverse shampooing, I had just ruined my hair completely with home hair dye. After years of looking at my natural hair color in the mirror, I felt a need for a change and decided to switch to natural dark brown. My hair doesn’t hold color well, so it faded from dark brown to my natural color in a couple of weeks despite using permanent dye. This meant I colored it several times in the space of six months, which left my hair looking like a dry and brittle mess. I got the message and stopped dying and thankfully the quick color fade meant I didn’t have to look at obvious roots. Unfortunately, getting my hair back in good condition took a lot longer. I tried everything from hair oil to leave-in conditioner, which helped my roots get back a little hydration but made my hair look like an oily mess after a single day.

Researching the best way to get my hair back to normal, I came across the reverse shampooing method. Although I was rather skeptical, I decided my hair could hardly get worse. I distinctly remember the first time I tried this: my hair felt dry and like it was ready to tangle the second I exited the shower. However, after careful drying it actually looked better than it had in months. After several months of reverse shampooing I can truly say my hair has never looked this good: it has a natural bounce without a need for blow drying or using any products. I used to have to wash my hair every second day, but now I can easily go three or four days between washes.

I do think that the type and condition of your hair are key to whether the reverse shampooing method will work for you. It seems to work best for those with fine hair, giving it body and bounce. If you have been struggling with your hair, give it a go. You do not need to buy any additional products and should see a difference after a couple of washes!


 

‘Reverse Shampooing’ oftewel omgekeerd je haar wassen is een trend die al in veel artikelen op blogs, sociale media en tijdschriften beschreven is. Je keert de volgorde van het haar wassen om: je brengt de conditioner aan en laat deze vijf minuutjes intrekken, spoel de conditioner daarna uit met water en was je haar vervolgens met shampoo. Het idee hierachter is dat je conditioner nooit helemaal kunt verwijderen met alleen water en de restjes die het achterlaat zorgen ervoor dat je haar gaat hangen en er lusteloos uitziet. Door het proces om te draaien krijg je de voordelen van een conditioner en tegelijk volume in je haar. Ik weet dat het heel raar klinkt en ik was ook erg sceptisch over deze methode, maar ik heb dit de laatste paar maanden gedaan en mijn haar ziet er stukken beter uit!

My current hair care products: Yes to Carrots Shampoo and Sukin Nourishing Conditioner.
My current hair care products: Yes to Carrots Shampoo and Sukin Nourishing Conditioner.

Het is belangrijk om eerst iets te vertellen over mijn haar: het is heel fijn en poreus, met droge uiteindes maar een vette hoofdhuid. Toen ik begon met mijn experiment met omgekeerd wassen, had ik mijn haar net compleet verpest door het thuis te kleuren. Na jarenlang met mijn natuurlijke kleur rondgelopen te hebben, wilde ik wat verandering en besloot ik mijn haar donkerbruin te kleuren. Mijn haar houdt kleur heel slecht vast, dus na een paar weken vervaagde het donkerbruin naar mijn natuurlijke haarkleur ondanks het gebruik van permanente verf. Na een aantal maal verven in enkele maanden zag mijn haar er droog en breekbaar uit, waarna ik besloot er maar mee te stoppen. Gelukkig vervaagde de kleur al snel richting mijn eigen haarkleur, dus ik hoefde niet lang rond te lopen met uitgroei. Helaas was de slechte conditie van mijn haar een stuk permanenter. Ik probeerde van alles – van haarolie tot masker – maar dat zorgde voor tijdelijke hydratatie van mijn puntjes terwijl mijn haar er na een dag al vet uitzag.

Op internet kwam ik tijdens een zoektocht naar goede haarverzorging de omgekeerd wassen methode tegen. Ik had er weinig vertrouwen in, maar mijn haar kon tenslotte moeilijk nog erger worden. Ik herinner me de eerste keer nog goed: mijn haar voelde heel raar aan toen ik uit de douche kwam. Nadat ik het voorzichtig had gedroogd, zag mijn haar er echter beter uit dan in de voorgaande maanden. Na een paar maanden omgekeerd wassen kan ik zeggen dat mijn haar er nog nooit zo goed heeft uitgezien: het heeft natuurlijk volume zonder dat ik hoef te föhnen of producten hoef te gebruiken. Vroeger moest ik mijn haar echt om de dag wassen, maar nu hoeft het slechts een keer in de drie tot vier dagen.

Ik denk dat het type en de conditie van je haar belangrijke factoren zijn die bepalen of deze methode voor jouw kan werken. Fijn haar kan hier echt van opknappen, het krijgt veel meer volume en ziet er voller uit. Als je problemen hebt gehad met je haar, probeer het dan eens. Je hoeft tenslotte geen nieuwe producten aan te schaffen en je zou na een paar wasbeurten al verschil moeten zien.

 

 

Advertisements

8 thoughts on “Reverse Shampooing

 1. daniellemapes November 8, 2014 / 8:43 pm

  I love Sukin products! The Protien shampoo is fabulous. xo- Danielle

  Liked by 1 person

  • Anne November 9, 2014 / 11:02 am

   Great tip, I will be sure to try that next!

   Like

 2. Fiya'Says November 8, 2014 / 12:29 pm

  Tried it after reading this on your blog. Lets see how it goes 🙂

  Like

  • Anne November 8, 2014 / 12:48 pm

   Hope it works well for you! Let me know how you get on 🙂

   Liked by 1 person

 3. nadinebl November 8, 2014 / 10:26 am

  This is a very interesting concept. I think I will try it. 😀

  Like

  • Anne November 8, 2014 / 10:35 am

   It is such a weird thing, so it took me a while to post about it, but give it a go 🙂

   Liked by 1 person

 4. Lynne November 8, 2014 / 10:18 am

  This sounds so interesting! I am definately going to try this., i have the same problem with my hair and hope this will help me:)

  Like

  • Anne November 8, 2014 / 10:25 am

   My mom and I are both great fans 🙂
   Just be prepared for your hair to feel rather weird the first couple of times when you get out of the shower and stick with it for a week or two.
   Hope it works for you 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s