Love or Hate? Etos Skin Hydrating Foundation

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla Review Swatch

I have postponed this particular review for weeks on end, because I simply cannot decided whether I love or hate this foundation. It seems easy enough, but this Etos Skin Hydrating Foundation in Vanilla has really been tricky.

Why? Because the color match is absolutely amazing. I have never had a foundation that matches my skin this perfectly and I assure you that this foundation hoarder has tried a fair few. It just disappears on my skin and matches perfectly.

As this matches my skin so well I really want to love it, but I am a little torn about the formula. Let’s look at the basics first before I list the pro’s and cons.

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla (2)

 

This is a budget foundation from the revamped make-up range by Dutch pharmacy chain Etos. The retro plastic packaging contains 30 ml and costs €6.99 (about $7.75 or £5.40). This is described as a hydrating foundation with a satin finish aimed at normal to dry skin. The pump provides a decent amount of foundation, but is a little messy. The packaging also doesn’t seem very durable, as the plastic black cap has already broken.

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla Review SwatchThe formula sounds like everything I love in a great foundation, but is the most frustrating bit. It is a little too hydrating and creates a finish that isn’t satin as much as full gloss. This has to be powdered down to prevent you from looking greasy.

I have played around and find it does very well with my Mac Skinfinish for a matter look or the Hourglass Ambient Palette for a radiant glow. However, keep in mind my skin is quite dry to begin with and this looks very oily on me. I have no idea how this will behave on combination or oily skintypes.

I also find this needs to be underlaid with a decent primer to stop it from disappearing after a couple of hours. However, I do really like the finish I get when I layer this with primer and face powder. The end result is a natural healthy glow with medium coverage.

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla Review SwatchThis isn’t perfect by itself and if you are looking for an easy make-up routine I would keep looking and consider Loreal’s excellent range. However, if you are willing to invest the effort this does end up looking rather smart. Worth it for me because of the perfect color match, but I can imagine not everyone would be tempted.

I ended up grabbing the BB cream in the same color and I might even try the matte finish foundation. I don’t generally like a matte finish, but given the surprise with this formula it might pleasantly surprise me.

 


 

 

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla Review Swatch

Ik stel deze review al weken uit, omdat ik simpelweg niet kon beslissen of ik deze foundation helemaal geweldig vind of toch niet. Het klinkt simpel genoeg, maar deze Etos Skin Hydrating Foundation in Vanilla maakte het lastig voor me.

Waarom? Omdat de kleur echt geweldig is. Ik heb nog nooit een foundation gehad die zo dicht bij mijn eigen huidskleur zit en als foundation verzamelaar heb ik er al heel wat geprobeerd. Dit verdwijnt gewoon op mijn huid en matched precies.

Omdat de kleur zo goed past wil ik natuurlijk helemaal verliefd zijn op deze foundation, maar ik ben in de war van de formule. Laten we even kijken naar alle informatie voordat ik de voor en nadelen uitleg.

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla Review Swatch

Deze budget foundation komt uit de vernieuwde make-up collectie van Etos. De retro plastic verpakking bevat 30 ml en kost €6.99. Etos beschrijft dit als een hydraterende foundation met een satijnen finish bedoelt voor de normale tot droge huid. Het pompje produceert een goede hoeveelheid product, maar lekt wel een heel klein beetje. De verpakking lijkt ook niet heel duurzaam, want de zwarte plastic dop brak al na een paar weken.

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla Review Swatch

De formule klinkt als alles waar ik naar zoek in een goede foundation, maar hier word het een beetje frustrerend. Het is namelijk een beetje te hydraterend en geeft een finish die niet zozeer doet denken aan satijn maar meer aan hoogglans. Het moet echt goed afgepoederd worden om te zorgen dat je er niet vet uitziet.

Ik heb er een beetje mee gespeeld en het werkt goed met mijn Mac Skinfinish voor een matte look of met het Hourglass Ambient Palette voor een mooie lichte glans. Onthoudt wel dat mijn huid vrij droog is en dat deze foundation er bijna vet uitziet bij mij. Ik heb echt geen idee hoe deze foundation werkt op een gecombineerde of vette huid.

Ik moet er ook echt een goede primer onder gebruiken omdat de foundation anders na een paar uur verdwijnt. In combinatie met een primer en poeder vind ik de finish wel erg mooi. Het resultaat is dan uiteindelijke een natuurlijke gloed met een medium dekking.

Etos Skin Hydrating Foundation Vanilla Review Swatch

Deze foundation is dus niet perfect op zichzelf en als je op zoek bent naar een makkelijke make-up routine zou ik deze overslaan en kijken naar Loreal’s geweldige producten. Maar als je bereid bent er wat tijd in te steken geeft deze foundation wel een mooi eindresultaat. Voor mij de moeite waard vanwege de perfecte kleur, maar ik kan me voorstellen dat het niet iedereen aanspreekt.

Ik heb uiteindelijk ook de BB crème in dezelfde kleur gekocht en misschien ga ik ook de matte foundation proberen. Meestal ben ik geen fan van matte, maar vanwege de verrassing met deze formula valt die misschien ook mee.

Advertisements

13 thoughts on “Love or Hate? Etos Skin Hydrating Foundation

 1. Anna September 15, 2016 / 11:24 am

  I am using this foundation currently. I really like the finish and how natural it looks. It does need a setting powder if you have oily skin.

  Like

  • Anne February 24, 2016 / 9:11 am

   Thanks! It is rather nice, just a bit too dewy on its own.

   Like

  • Anne February 22, 2016 / 10:23 am

   The BB cream comes in the same shade range as the foundation, so quite a lot of colors to choose from!

   Like

 2. Nancy February 19, 2016 / 8:43 am

  Ik gebruik eigenlijk nooit foundation, krijg er altijd last van. Wel gebruik ik dan een highlighter voor onder de ogen en een groene stick voor de rode plekjes. Moeilijk is dat altijd hè, om een goede uit te zoeken.

  Liked by 1 person

  • Anne February 22, 2016 / 10:24 am

   Oh dat is naar. En het blijft altijd ingewikkeld om een goede te vinden.

   Like

 3. Amelia Vesper February 19, 2016 / 8:38 am

  Interesting! I do always like the sound of hydrating liquid foundation, but I have the same issue, it frequently requires a bit of powder on top to combat “excessive dewiness” (as I like to think of it)…

  xo Mil
  https://southbynorthwestblog.wordpress.com/

  Liked by 1 person

  • Anne February 22, 2016 / 10:26 am

   Same here, though this is the most excessive dewiness (love that term) that I have ever seen. The photo’s seem to downplay it a little, but without powder I truely look greasy.
   xo Anne

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s